Kiderült, hogy szinte SENKI sem a helyes testtartásban alszik. Az orvosok most elárulják, melyik pozíciót válaszd:

Nem titok, hogy az alvás az egyik legfontosabb az ember fizikai és szellemi egészsége szempontjából. Azonban kevesek előtt ismert, hogy az alvás minősége is legalább olyan fontos, mint a mennyisége! Számos, több emberen végzett kísérlet eredménye világít rá arra, hogy az alvás időtartama alatt felvett póztól függ. Többek között a bőr állapotára, az emésztőrendszer működésének minőségére és még az immunrendszerre is nagy hatással van.

Most te is megtudhatod, hogy melyik oldaladon fekve jobb aludni: a jobb, vagy bal oldalon, és azt is eláruljuk, miért. A teljes értékű alvás a jó egészség záloga.

Alvási pózok

Tulajdonképpen, alvás közben rengeteg póz elképzelhető: hason fekve, háton fekve, jobb, illetve bal oldalunkon fekve, vagy akár kalácsformán összegömbölyödve.

Ha háton fekve alszunk, az elősegítheti a horkolást, ami akadályozza légzést. Ez veszélyes lehet, különösen azoknál, akik asztmában vagy apnoe-ben (átmeneti légzéselállás) szenvednek. Ezen kívül kutatásokból kimutatták, hogy azok vérében, akik a hátukon feküdve alszanak, sokkal kevesebb az oxigén, ez pedig növeli a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

Ha valaki megszokásból a jobb oldalán alszik, az könnyen emésztési problémákkal szembesülhet. A nyirokrendszer lelassult munkája következtében a szervezetből a méreganyagok lassabban ürülnek ki, ez pedig sok, akár halálos betegség kockázatát növeli meg.

Amennyiben viszont a bal oldalunkon alszunk, akkor járunk el a leghelyesebben, mert így az emésztőrendszert aktiváljuk, ezáltal munkára késztetve a gyomrunkat és az hasnyálmirigyünket, segítjük a nyirokrendszer munkáját, melynek eredményeképpen hatékonyabban ürülnek ki szervezetünkből a különböző salakanyagok és mérgek.

Technikák, melyekkel könnyebb az alvás alatti testtartásunkat megváltoztatni:

1. Feküdj le úgy, hogy a bal oldaladon van több hely. Így ha alvás közben a jobb oldaladra fordulnál, az kényelmetlennek bizonyul majd, és visszafordulsz a bal oldaladra.

2. Az éjjeli lámpát vagy az asztali lámpát a jobb oldaladra tegyed. Tudat alatt távol szeretnénk maradni a fényforrástól, így mindig a bal oldalunkra fogunk majd fordulni.

3. Jobb oldalra, a hátunk vonalába tegyünk egy nagyobb párnát, vagy egy puha plüssfigurát. Ez meg fogja akadályozni, hogy a jobb oldalunkra feküdve aludjunk, így mindig a bal oldalunkra fekve fogunk aludni.

Azonban sokkal fontosabb annál, melyik oldalunkon fekve alszunk, hogy valóban kialudjuk magunkat. A valóban pihentető alvás a kulcsa a magas munkaképességnek, az erős immunrendszernek és ezáltal a hosszú életnek.

Oszd meg másokkal is ezt a hasznos tudást! 

(Forrás: ketkes.com)