10 növény, amit ha vízbe teszel, egész évben megterem a lakásban:

Vannak olyan növények, amelyeket érdemes kéznél tartani, mivel az egészségünkre jó hatással vannak. Nevelj növényeket a konyhádban, kis helyen, kevés erőfeszítéssel!

Hogyan termessz növényeket vízben?

A választott növényből tegyél kis darabokat egy vízzel teli palackba. A célra a legmegfelelőbb ha ásványi anyagokat tartalmazó forrásvíz, mivel a csapvízben lévő klór károsíthatja a növény szöveteit. Ezt megelőzheted úgy, ha a csapvizet éjszakára egy pohárban hagyod egy éjszakán át, vagy gyűjthetsz esővizet is.

Egy műanyag palackra, vagy befőttes üvegre lesz szükségünk. A színes üveg a legjobb, azonban ha ilye nincs kéznél, akkor tekerjük be a palackot egy darab papírral, mert a gyökereknek nem tesz jót a közvetlen napfény. A sötétebb üveg hatására gyorsabban megindul a gyökerek fejlődése, és el is kerülhetjük az algásodást. Az a legjobb, ha az üveg szája keskeny, de az üveg teste ne legyen szűk, hogy a gyökerek kellően tudjanak benne lélegezni.

A palackba gyökérdugványokat, és a növényből 5 cm-es darabokat tegyünk. Az alsóbb leveleket távolítsuk mert azok a vízben csak elrohadnak. Hetente kell cserélni a vizet néhány növénynél, például a rozmaringnál. A gyökerek 2-6 hét alatt elkezdenek nőni, és ezután már nem is lesz szükségük friss vízre.

10 legjobb gyógynövény, amely vízben nevelhető:

Rozmaring:

A rozmaringnak félig fás gyökérdugványai vannak, és emiatt kicsit több időre van szüksége, hogy megdövekedjen. Az új hajtások azonban nagyon gyorsan megjelennek. Ez a növény a napos helyeken érzi jól magát.

Zsálya:

Érdemes tavasszal vízbe helyezni a zsályadugványokat. Ez a növény hajlamos a penészedésre, éppen ezért jól levegőző, napfényes helyre kell tenni.

Borsmenta:

A borsmenta nagyon magas illékony anyagban gazdag, amely úgy hűsít, hogy közben nem változtatja meg a hőmérsékletet. Friss hajtásokat helyezzünk a vízbe, hiszen ez a legkönnyebben termeszthető növény mind közül.

Tárkony:

Amint tavasszal megjelennek az új hajtások, vágjunk le belőle, és helyezzük meleg, ámde világos helyre. Ennek a növénynek rengeteg fajtája van, a francia változat alkalmasabb ha főzéshez szeretnénk használni, míg az orosz változatot leginkább salátákba érdemes tenni.

Bazsalikom:

A bazsalikom rendkívül gyorsan növekszik ezzel  vizes módszerrel. Virágzás előtt helyezzük bele a vízbe a hajtásokat. Legjobban a napos helyet kedveli.

Fodormenta:

Ez a gyógynövény a borsmentának a természetes hibridje, ezért a fodormenta is szépen növekszik vízben.

Kakukkfű:

Tavasz közepén vagy nyáron válasszunk frissen nőtt hajtásokat, mielőtt még elkezdene virágot bontani. Tegyük bele a vízbe, azonban figyeljünk arra, nehogy kiszáradjanak a hajtások. Amint megindul a növekedés, a szárát vágjuk le, hogy kellően meg tudjon bokrosodni.

Oregánó:

Friss dugványokat helyezzünk a vízbe, majd ahogyan az oregánó fokozatosan növekszik, csipkedjük le az új hajtásait.

Citromfű:

Télen és ősszel erről a növényről sok hajtást szedhetünk le, amelyet ezt követően napfényes helyre állított vízzel teli palackba kell helyeznünk. 3-4 hét elteltével már meg is indul a gyökér növekedése. Gyakran cseréljük a növény alatt lévő vizet. Akár a szabadban is tarthatjuk, amíg az időjárás meleg. Leveleiből nyugtató hatású teát is készíthetünk.

Stevia:

A kifejlődött ágakról levágott hajtásokat tegyük a vízbe. A stevia a napos, és meleg helyet kedveli, Ez a növényt hozzáadhatjuk teákhoz és különböző italokhoz.

Oszd meg, hogy minél többen tudjanak róla! 

Forrás